Plecionka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodać drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, mąkę oraz rozpuszczone i ostudzone masło. krótko wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na ok.15 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na blachę do pieczenia. Masło, które jest w składnikach do posypania rozpuścić, posmarować środek ciasta, zostawiając suchy brzeg ok. 2 cm. Posypać cukrem brązowym i cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować w kształt koła o podobnych rozmiarach jak pierwszy. Nałożyć go na posypany cukrem i cynamonem blat ciasta. Posklejać, przygniatając, dookoła brzeg ciasta. Nożem do pizzy krajać, na kształt gwiazdy, środek ciasta (BEZ NACINANIA BRZEGÓW!), podobnie do krojenia pizzy, na 16 kawałków. Każdy kawałek trójkąta, biorąc od środka ciasta, skręcać i lekko sklejać pośrodku. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Posmarować wodą. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze