Plecionka drożdżowa

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Niezwykle piękna drożdżowa plecionka. Po upieczeniu, ciasto najlepiej nie kroić, a odrywać po kawałku "warkocza" i popijać kubkiem mleka

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    2 i 1/2 szklanki mąki
    15 g świeżych drożdży
    50 g cukru
    100 g masła lub margaryny
    szczypta soli

    Do posypania:
    ok. 3 łyżek masła
    cukier brązowy
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe Desery

Plecionka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodać drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, mąkę oraz rozpuszczone i ostudzone masło. krótko wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na ok.15 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na blachę do pieczenia. Masło, które jest w składnikach do posypania rozpuścić, posmarować środek ciasta, zostawiając suchy brzeg ok. 2 cm. Posypać cukrem brązowym i cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować w kształt koła o podobnych rozmiarach jak pierwszy. Nałożyć go na posypany cukrem i cynamonem blat ciasta. Posklejać, przygniatając, dookoła brzeg ciasta. Nożem do pizzy krajać, na kształt gwiazdy, środek ciasta (BEZ NACINANIA BRZEGÓW!), podobnie do krojenia pizzy, na 16 kawałków. Każdy kawałek trójkąta, biorąc od środka ciasta, skręcać i lekko sklejać pośrodku. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Posmarować wodą. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować