500 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 kostki drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych
50 g cukru
100 g masła
250 ml mleka
1 jajko
skórka otarta z 1/2 cytryny
Plecione faworki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia przesiać mąkę, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi należy najpierw wykonać rozczyn) i wymieszać. Dodać masło (pokrojone w plasterki) i delikatnie wymieszać.Dodać mleko i roztrzepane jajko, wyrobić ciasto. Przykryć folią spożywczą, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
2.Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką stolnicę i wałek. Pociąć w paski, każdy o szerokości około 1,5 - 2 cm.
3.Zaplatać po 2 paski razem, złączyć końce.
4.Następnie zapleciony pasek podzielić, przekroić na mniejsze części (ok. 10 cm.).
5.Zakręcone faworki odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę przykrywając je ręczniczkiem. Powinny podwoić objętość.
6.Wyrośnięte smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniczku, obtoczyć w obu stron w lukrze.
Komentarze