Plecione faworki drożdżowe

4.48 (170 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 500 g mąki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 kostki drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych
    50 g cukru
    100 g masła
    250 ml mleka
    1 jajko
    skórka otarta z 1/2 cytryny

    Ponadto:
    olej, do smażenia
    lukier
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Plecione faworki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia przesiać mąkę, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi należy najpierw wykonać rozczyn) i wymieszać. Dodać masło (pokrojone w plasterki) i delikatnie wymieszać.Dodać mleko i roztrzepane jajko, wyrobić ciasto. Przykryć folią spożywczą, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
  • * 2. Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką stolnicę i wałek. Pociąć w paski, każdy o szerokości około 1,5 - 2 cm.
  • * 3. Zaplatać po 2 paski razem, złączyć końce.
  • * 4. Następnie zapleciony pasek podzielić, przekroić na mniejsze części (ok. 10 cm.).
  • * 5. Zakręcone faworki odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę przykrywając je ręczniczkiem. Powinny podwoić objętość.
  • 6. Wyrośnięte smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniczku, obtoczyć w obu stron w lukrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować