Domowe pieczywo jest najlepsze.Chrupiące,pulchne i pachnące.Tym razem do bułek dodałam sproszkowany młody jęczmień.Bułki są wyraziste w smaku i mają ładny zielony kolor.Najlepiej smakują z ziołowym twarożkiem.
Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki pszennej i odrobiną ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie do mąki dodajemy sól,młody jęczmień,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę żeby wyrosło.
2.Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.Każdą część ciasta dzielimy na trzy części i toczymy wałeczki,następnie pleciemy jak warkocze.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
3.Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Komentarze