Płatkowiec z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD - obie czekolady pokruszyć do miski, dodać do nich masło i rozpuścić składniki w kąpieli wodnej. Dodać płatki migdałowe i płatki kukurydziane. Wymieszać (łyżką) żeby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie wyłożyć na dno tortownicy (średnica 26 cm) i wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia (ok. 30 minut).
2.MASA - żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Przestudzić.
Śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru pudru, a następnie niewielkimi porcjami dodawać serek waniliowy. Cały czas ubijając wlać przestudzoną żelatynę i wymieszać. Wylać na spód z płatków i czekolady. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki.
3.MUS TRUSKAWKOWY - do galaretki truskawkowej dodać 1,5 łyżeczki żelatyny. Rozpuścić całość w 1 szkl. gorącej wody. Odstawić do przestudzenia.
Truskawki z cukrem zmiksować, połączyć z przestudzoną (płynną) galaretką i delikatnie łyżką wazową wylewać na masę.
Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Udekorować połówkami truskawek i listkami mięty lub melisy.
Porady
Część płatków kukurydzianych (1 szkl.) dobrze jest pokruszyć na mniejsze kawałki.
Komentarze