Danko to może być pożywnym i sytym śniadaniem albo pocieszanką gdy dopadnie nas zwątpienie czy warto stosować dietę. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno.
Składniki:
50 g płatków ryżowych
150 ml mleka 0,5%
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ksylitolu
200 g truskawek
1 łyżka octu balsamicznego
Płatki ryżowe z karmelizowanymi truskawkami octem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Przekroić, duże sztuki na 4 części, średnie na pól. Przełożyć do rondelka, dodać łyżeczkę ksylitolu oraz ocet balsamiczny. Postawić na ogień i doprowadzić do zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć aż truskawki częściowo się rozpadną a sok będzie miał konsystencję delikatnego żelu. Zdjąć z ognia.
2.Do rondelka przelać mleko, dodać pozostały ksylitol i zagotować. Dodać płatki ryżowe i gotować aż masa zgęstnieje. Mniej więcej w połowie gotowania dodać cynamon i dobrze wymieszać.
3.Do miseczki przełożyć płatki, na wierzch wyłożyć truskawki. Można też do garnuszka z płatkami dodać truskawki i wymieszać. Świetnie smakuje na ciepło i zimno. Smacznego!
Komentarze