Płatki ryżowe z karmelizowanymi truskawkami octem balsamicznym

0 (0 ocen)

Danko to może być pożywnym i sytym śniadaniem albo pocieszanką gdy dopadnie nas zwątpienie czy warto stosować dietę. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • 50 g płatków ryżowych
    150 ml mleka 0,5%
    ½ łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki ksylitolu
    200 g truskawek
    1 łyżka octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Płatki ryżowe z karmelizowanymi truskawkami octem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29own93 1. Owoce umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Przekroić, duże sztuki na 4 części, średnie na pól. Przełożyć do rondelka, dodać łyżeczkę ksylitolu oraz ocet balsamiczny. Postawić na ogień i doprowadzić do zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć aż truskawki częściowo się rozpadną a sok będzie miał konsystencję delikatnego żelu. Zdjąć z ognia.
  • image-12kjq7f 2. Do rondelka przelać mleko, dodać pozostały ksylitol i zagotować. Dodać płatki ryżowe i gotować aż masa zgęstnieje. Mniej więcej w połowie gotowania dodać cynamon i dobrze wymieszać.
  • image-0jb37wk 3. Do miseczki przełożyć płatki, na wierzch wyłożyć truskawki. Można też do garnuszka z płatkami dodać truskawki i wymieszać. Świetnie smakuje na ciepło i zimno. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować