Płaski boczek z soli

4.5 (165 ocen)

  • 50 min

Prosty, łatwy i szybki sposób przygotowania boczku bez konserwantów. W podobny sposób przygotowywała mięsa moja mama, ale ona jeszcze wędziła mięso. Nazwę wymyśliłam sama.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 kg surowego boczku
    Przyprawy: sól, pieprz mielony i w ziarnkach, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie.
    Rękaw do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Płaski boczek z soli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli przez całą noc. Następnie mięso wyjąć z wody, osuszyć i natrzeć solą wymieszaną z dodatkiem mielonego pieprzu ze wszystkich stron. Wstawić do naczynia, dodać liście laurowe(ja dodałam 3 średniej wielkości pokruszone, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu, odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
    Następnego dnia włożyć boczek do rękawa, posypać majerankiem i piec w temp 180 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec jeszcze około 80 minut. Do piekarnika wstawić garnuszek z wodą.
    Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić widelcem czy mięso jest upieczone. Lekko przestudzić, wyłożyć na półmisek skórką do góry, wierzch przykryć folią do żywności, przycisnąć deską z obciążeniem by powstał płaski płat boczku.

Porady

Jeśli chcemy by boczek był zarumieniony należy na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw na górze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować