Placuszki ziemniaczano-marchewkowe z gulaszem.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nowoczesne wiosenne placuszki .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Placuszki: 3 duże marchewki, 8 ziemniaków, szczypiorek,sól,pieprz,4 łyżki mąki kukurydzianej , 2 jajka.
    Gulasz: 500g szynki wieprzowej,2 ząbki czosnku ,2 cebule,bazylia,sól, pieprz, 2 kostki wołowe,liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego.

Placuszki ziemniaczano-marchewkowe z gulaszem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podsmażamy mięso pokrojone w kostkę z posiekanym czosnkiem i cebulką. Doprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem przez półtorej godziny.
  • 2. Na placuszki trzemy ziemniaki oraz marchewkę na drobno, dodajemy jajka, przyprawiamy i mieszamy z mąką, do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec wkrawamy świeży szczypiorek.
  • 3. Przed podaniem placków z gulaszem , nagrzewamy patelnię z olejem i formujemy placuszki według uznania, smażymy.

Porady

Aby placki nie były zbyt tłuste, po upieczeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy