Placuszki ze smażonymi czereśniami

5 (197 ocen)

  • 35 min

Co najmniej raz w tygodniu w mojej kuchni goszczą placuszki. Latem wykorzystuję świeże owoce, świetnie je uzupełniają. Polecam takie placuszki na śniadanie.

  • 35 min

Składniki:


  • 2 jajka,
    250 g mąki,
    340 ml mleka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    3/2 łyżki cukru,
    olej do smażenia,
    czereśnie 500g,
    1/2 laski wanilii,
    cukier 100g,
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Naleśniki

Placuszki ze smażonymi czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki ze smażonymi czereśniami 1. Czereśnie drylujemy i osuszamy.
  • Placuszki ze smażonymi czereśniami 2. Do garnka przekładamy czereśnie, dodajemy ziarenka wydłubane z połowy laski wanilii, sok z cytryny i cukier. Całość smażymy na wolnym ogniu około pól godziny co jakiś czas mieszając.
  • Placuszki ze smażonymi czereśniami 3. W misce umieszczamy jajka z cukrem i rozkłócamy je. Kolejno wlewamy mleko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy.
  • Placuszki ze smażonymi czereśniami 4. Placuszki smażymy na złoty kolor na małym ogniu na oleju. Podajemy od razu ze smażonymi czereśniami (ciepłymi lub zimnymi). Życzę smacznego ;)

Porady

Można smażyć troszkę krócej, ale im dłużej smażymy tym masa będzie gęstsza i po ostygnięciu powstanie smaczna czereśniowa galaretka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować