Placuszki z serkiem homogenizowanym

4.5 (182 ocen)

  • 20 min

Bardzo lekkie, delikatnie serowe placuszki, które wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę, a uwierzcie mi, że warto.

  • 20 min

Składniki:


  • serek homogenizowany 240g,
    1 jajko,
    szczypta soli,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
    mąka 5 łyżek (około 90g),
    mleko 50ml
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Naleśniki

Placuszki z serkiem homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy. Kolejno dodajemy serek i mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy całość aż do powstania gładkiej konsystencji. Placuszki smażymy na wolnym ogniu (na minimalnej ilości oleju) na złoty kolor z obu stron. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem lub ze świeżymi owocami. Życzę smacznego ;)

Porady

Użyłam serka homogenizowanego Danio. Jeżeli użyjecie zwykłego serka to całą masę należy jeszcze posłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować