Placuszki z serka wiejskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę z dodatkiem 1 łyżeczki cukru waniliowego i 1 łyżeczki cukru.
2.Żółtka utrzeć z 3 łyżeczkami cukru, serkiem wiejskim. Dodać przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia i dokładnie wymieszać na gęste ciasto. Delikatnie wmieszać ubitą wcześniej pianę z białek.
3.Nektarynkę umyć, osuszyć, wypestkować i drobno pokroić - dodać do ciasta razem ze skórką pomarańczową i wymieszać.
4.Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażyć niewielkie placuszki.
Porady
Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą. Można przyrządzić wersję na słono, dodając zamiast owoców szczypiorek - wtedy jednak ciasta i piany nie słodzimy tylko delikatnie solimy.
Komentarze