Placuszki z serka wiejskiego

0 (0 ocen)

Pyszne, szybkie i pożywne.

Składniki:

  • NA 10 - 12 SZTUK

    ok 400 g serka wiejskiego
    5 łyżek mąki
    2 jaja
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 nektarynka
    1 łyżeczka przesmażonej skórki pomarańczowej

    olej do smażenia

Placuszki z serka wiejskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę z dodatkiem 1 łyżeczki cukru waniliowego i 1 łyżeczki cukru.
  • 2. Żółtka utrzeć z 3 łyżeczkami cukru, serkiem wiejskim. Dodać przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia i dokładnie wymieszać na gęste ciasto. Delikatnie wmieszać ubitą wcześniej pianę z białek.
  • 3. Nektarynkę umyć, osuszyć, wypestkować i drobno pokroić - dodać do ciasta razem ze skórką pomarańczową i wymieszać.
  • 4. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażyć niewielkie placuszki.

Porady

Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą. Można przyrządzić wersję na słono, dodając zamiast owoców szczypiorek - wtedy jednak ciasta i piany nie słodzimy tylko delikatnie solimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy