Placuszki z polewą borówkową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam słodkie śniadania. Gdy tylko czas mi na to pozwala przyrządzam różne placuszki: z owocami lub różnymi polewami.

  • 30 min

Składniki:


  • mąka 2 szklanki,
    cukier 2 łyżki,
    proszek do pieczenia 1 łyżka,
    soda oczyszczona 1 łyżeczka,
    mleko 2 szklanki,
    szczypta soli
    2 jajka,
    masło 2 łyżki,
    olej do smażenia,
    POLEWA:
    3/2 szklanki borówek amerykańskich,
    1/2 szklanki miodu

Placuszki z polewą borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z polewą borówkową 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier i szczyptę soli łączymy ze sobą.
  • Placuszki z polewą borówkową 2. Masło roztapiamy i przelewamy do mleka. Do mleka dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy.
  • Placuszki z polewą borówkową 3. Placuszki nakładamy łyżką i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano.
  • Placuszki z polewą borówkową 4. W tym czasie przygotowujemy polewę. Do garnka wlewamy miód i dodajemy borówki. Całość zagotowujemy i gotujemy około 5 minut aż owoce zaczną lekko się rozpadać. Placuszki podajemy polane ciepłą polewą. Życzę smacznego :)

Porady

Borówki możemy zastąpić jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy