Placuszki z młodych warzyw

5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Placuszki z młodych warzyw, to świetny pomysł na szybki, wakacyjny obiad, bo usmażenie ich zajmie nam niewiele czasu. Świetnie smakują podane z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem.

  • 60 min

Składniki:

  • kalarepka - 1 szt.
    młoda marchewka – 1 szt.
    cukinia – 1szt.
    cebula – 1 szt.
    jajka – 3 szt.
    tarty parmezan – 50 g
    czosnek – 3 ząbki
    mąka tortowa – 2 łyżki
    otręby owsiane – 3 łyżki
    bułka tarta – 2 łyżki
    sól – do smaku
    pieprz kolorowy – świeżo mielony
    czubryca zielona – 2 łyżeczki
    świeżo mielona gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki z młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z młodych warzyw 1. Warzywa obrać i każde zetrzeć na dużych oczkach tarki do osobnego pojemnika. Cebulę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
  • Placuszki z młodych warzyw 2. Wszystkie warzywa posolić, wymieszać i odstawić na godzinę, żeby puściły sok. Następnie odcisnąć i odlać powstały sok.
  • Placuszki z młodych warzyw 3. Przełożyć do miski dodać starty parmezan, jajka, rozgnieciony czosnek, mąkę i przyprawy. Dodać otręby owsiane, bułkę tartą, starannie wymieszać i odstawić na pół godziny.
  • Placuszki z młodych warzyw 4. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni nieduże placki z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  • Placuszki z młodych warzyw 5. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka Warzywa Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować