Placuszki z młodych warzyw, to świetny pomysł na szybki, wakacyjny obiad, bo usmażenie ich zajmie nam niewiele czasu. Świetnie smakują podane z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem.
Placuszki z młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać i każde zetrzeć na dużych oczkach tarki do osobnego pojemnika. Cebulę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
2.Wszystkie warzywa posolić, wymieszać i odstawić na godzinę, żeby puściły sok. Następnie odcisnąć i odlać powstały sok.
3.Przełożyć do miski dodać starty parmezan, jajka, rozgnieciony czosnek, mąkę i przyprawy. Dodać otręby owsiane, bułkę tartą, starannie wymieszać i odstawić na pół godziny.
4.Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni nieduże placki z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
Komentarze