Placuszki z kaszy manny i twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym, w drugiej dokładnie wymieszać kaszę, ugotować na gęsto, schłodzić.
Jajo ubić na piankę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do przestudzonej kaszy dodać jajo, zmiksować, potem dodać pognieciony twaróg i ucierać blenderem, następnie po 1 łyżce wsypywać mąkę i stopniowo ucierać wszystko tak, by powstała jednolita masa (będzie gęsta i tak ma być :)
2.Przygotować sobie miseczkę z gorącą wodą, będzie nam potrzebna do zamaczania łyżki przed zanurzeniem w cieście.
Zamoczoną w gorącej wodzie łyżką nakładać na rozgrzany olej niewielkie porcje ciasta (z 1 łyżki), smażyć na rumiano, odsączać na ręczniku i podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze