Placuszki z kapustą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Placki ziemniaczane z kapustą i koperkiem.

  • 15 min

Składniki:

  • Dla dwóch osób:
    - pół kilograma ziemniaków
    - 20 dag kapusty
    - cebula
    - koperek
    - jajko
    - łyżka mąki
    - pieprz i sól

Placuszki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na tarce. Koperek i cebulę drobniutko kroimy. Kapustę drobno szatkujemy.
  • 2. W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. starte ziemniaki, cebulę, koperek i kapustę. Dodajemy jajko, łyżkę mąki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Smażymy na głębokim oleju z obu stron aż placki będą zarumienione. Podajemy z jogurtem naturalnym, kefirem lub śmietaną.

Porady

W zależności od rodzaju ziemniaków można dodać nieco więcej mąki, gdy masa będzie zbyt wodnista.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy