Placuszki z dynią i kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię ( ok 1/2 małej dyni (1 kg)) obrać,wydrążyć ,pokroić w kostkę ,zalać wodą i gotować do miękkości.Następnie wystudzić i zmiksować na puree.
W misce wymieszać masło,jajko ,mleko ,miód i dynię.Suche składniki oprócz czekolady wymieszać w drugim naczyniu i połączyć z mokrymi.Czekoladę pokroić w kosteczkę,dodać do ciasta.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.Gdy wyjdzie za rzadkie wystarczy dodać mąki,gdy zbyt gęste dolać mleka.
Placuszki smażyć na beztłuszczowej patelni na złoty kolor z obu stron.
Podawać na ciepło z cukrem pudrem ,syropem klonowym,dżemem lub bita śmietaną...
Komentarze