Placuszki z dynią i jabłkiem

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Robię je bardzo często, gdy tylko dynia pojawi się w sprzedaży. Są doskonałe na podwieczorek lublekką kolację. Na pewno polubią je nie tylko dzieci.

Składniki:

  • ● 1 dynia
    ● 4 jabłka
    ● 4 jajka
    ● 8 łyżek mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● łyżka soli
    ● cukier waniliowy
    ● olej
    ● cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Dania główne

Placuszki z dynią i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię myjemy, obieramy, kroimy
    na kawałki i usuwamy nasiona.
    Miąższ ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Jabłka obieramy,
    przekrawamy na pół i usuwamy
    gniazda nasienne. Miąższ
    kroimy w małą kostkę.
  • 2. Do dyni dodajemy pokrojone
    jabłka oraz jajka, obie mąki, sól i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie
    mieszamy.
  • Placuszki z dynią i jabłkiem 3. Placuszki smażymy na oleju
    z obu stron na złoty kolor. Posypujemy
    cukrem pudrem.

Porady

Placuszki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło z gorącą herbatą, jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować