Placuszki z dynią

0 (0 ocen)

Pyszne, delikatne z lekko pikantną nutą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 jajka
    2-3 łyżki cukru
    1,5 szklanki musu z pieczonej dyni
    1 szklanka maślanki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta sol
    po pół łyżeczki mielonego imbiru i kurkumy
    olej do smażenia

Placuszki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, wydrążyć nasiona i włókna, obrać ze skórki, a miąższ pokroić w grubą kostkę.
    Piekarnik nagrzać do 180*, piec dynię na blaszce wyłożonej papierem do miękkości (czas pieczenia zależy od twardości i gatunku dyni, moja była młoda, więc piekła się tylko 20 minut, ale większe okazy mogą piec się do 40 minut).
    Dynię ostudzić i zmiksować.
  • 2. Do miski wbić jajka, dodać cukier i trzepaczką spienić, aż się cukier rozpuści, następnie dodać maślankę i mus z dyni wymieszać trzepaczką.
    Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem oraz przyprawy, wymieszać łyżką, aż masa będzie gładka i jednolita (konsystencja ma być jak na klasyczne racuchy).
  • 3. N patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć placuszki na złoty kolor, podawać polane miodem lub posypane cukrem pudrem, dobrze też smakują z dżemem pomarańczowo-dyniowym.

Porady

Mus z dyni warto przygotować wcześniej, można też użyć mrożonego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy