2 szklanki mąki
2 jajka
2-3 łyżki cukru
1,5 szklanki musu z pieczonej dyni
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sol
po pół łyżeczki mielonego imbiru i kurkumy
olej do smażenia
Placuszki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię umyć, wydrążyć nasiona i włókna, obrać ze skórki, a miąższ pokroić w grubą kostkę.
Piekarnik nagrzać do 180*, piec dynię na blaszce wyłożonej papierem do miękkości (czas pieczenia zależy od twardości i gatunku dyni, moja była młoda, więc piekła się tylko 20 minut, ale większe okazy mogą piec się do 40 minut).
Dynię ostudzić i zmiksować.
2.Do miski wbić jajka, dodać cukier i trzepaczką spienić, aż się cukier rozpuści, następnie dodać maślankę i mus z dyni wymieszać trzepaczką.
Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem oraz przyprawy, wymieszać łyżką, aż masa będzie gładka i jednolita (konsystencja ma być jak na klasyczne racuchy).
3.N patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć placuszki na złoty kolor, podawać polane miodem lub posypane cukrem pudrem, dobrze też smakują z dżemem pomarańczowo-dyniowym.
Porady
Mus z dyni warto przygotować wcześniej, można też użyć mrożonego.
Komentarze