Placuszki z cukinii i pora

4.99 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wnuki – Zosia i Karolek – często mnie odwiedzają, a gdy czasami wpadają niespodziewanie i są głodni, smażę im te właśnie placki z cukinii. Robi się je bardzo szybko, a do tego są przepyszne.

Składniki:

  • ● 1 cukinia
    ● 1 por
    ● 4-5 łyżek mąki
    ● 2 jajka
    ● pęczek koperku
    ● 2-3 łyżki mleka
    ● 2 ząbki czosnku
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki z cukinii i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z cukinii i pora 1. Cukinię myjemy, obieramy,
    usuwamy środek z pestkami,
    a miąższ ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Masę dokładnie
    odciskamy z soku. Pora
    oczyszczamy i drobno siekamy. Koperek myjemy,
    suszymy i bardzo drobno siekamy.
    Czosnek obieramy
    i przeciskamy przez praskę.
  • 2. Do masy z cukinii dodajemy
    pokrojonego pora, wbijamy
    jajka, dodajemy mąkę, mleko
    i czosnek. Mieszamy, doprawiamy
    solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna
    Dodajemy posiekany koperek
    i ponownie mieszamy.
  • 3. Ciasto mieszamy (jeśli jest
    zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę
    mąki).
  • 4. Masę nakładamy łyżką na
    rozgrzany na patelni olej
    i smażymy placuszki z obu
    stron na jasnozłoty kolor. Placki z cukinii podajemy
    na gorąco, od razu po
    usmażeniu.

Porady

● Do masy z cukinii zamiast mleka możemy dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. ● Aby urozmaicić smak placuszków, dodajmy do masy 2-3 łyżki startego żółtego sera (najlepiej pikantnego), ewentualnie możemy doprawić masę szczyptą ostrej mielonej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować