-10 ziemniaków
-1 średni por (biała część+2 cm zielonej)
-1 duża cebula
-1 duża marchew
-1/2 papryki czerwonej
-1/2 łyżeczki pieprzu
-3 jaja
-3 łyżki mąki pszennej
-po jednej łyżeczce: soli, czosnku granulowanego, papryki słodkiej
-olej do smażenia
Placuszki wielowarzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, cebulę i marchew obieramy. Dokładnie myjemy i osuszamy. Ziemniaki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nich wodę. Cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach.
2.Pora przekrawamy wzdłuż na pół i dokładnie myjemy, następnie kroimy w cienkie półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do ziemniaków i marchewki.
3.Wrzucamy mąkę i wszystkie przyprawy, wbijamy jaja. Całość dokładnie łączymy.
4.Na patelni rozgrzewamy olej (tak, aby przykrył placuszki). Masę nabieramy łyżką i nakładamy na patelnię lekko rozpłaszczając. Placuszki smażymy na głębokim tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony.
Komentarze