Pyszne, ekspresowe placuszki twarogowe, do których czerwone porzeczki pasują rewelacyjnie.
30 min
Składniki:
250 g chudego twarogu
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
25 g drożdży
2 szklanki mąki pszennej
150 g czerwonej porzeczki
ojej do smażenia
cukier puder d posypania
Placuszki twarogowe z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg przekładamy do miski, dokładnie rozdrabniamy widelcem lub mielimy wcześniej w maszynce. Dodajemy 2 jajka, wlewamy mleko rozmieszane z drożdżami i cukier. Mieszamy, następnie wsypujemy mąkę i porzeczki, dokładnie mieszamy trzepaczką aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
2.Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo, tyle aby dno nie było suche ), nakładamy po łyżce ciasta, formując placuszki. Pieczemy kilka minut, z każdej strony,na małym ogniu aż ładnie się zarumienią.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem, dekorujemy owocami i podajemy.
Komentarze