Słodkie, twarogowe placuszki z cytrynową nutą, podawane zazwyczaj na ciepło z owocowym musem:) Pochodzą z Królestwa Saksonii, historycznego państwa w Niemczech, istniejącego od 1806 do 1918 roku.
Placuszki saksońskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ostudzić i zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę. Dodać twaróg, mąkę, jajka, cukier, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Dokładnie całość wymieszać i wyrobić. W razie gdyby ciasto było za rzadkie, dosypać odrobinę więcej mąki.
2.Z ciasta uformować dłońmi placuszki o średnicy 5 cm.
Olej rozgrzać na dużej patelni, wkładać placki, smażyć około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
3.Racuszki oprószyć cukrem pudrem i cynamonem, podawać z sosem z ulubionych owoców.
Komentarze