Placuszki saksońskie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodkie, twarogowe placuszki z cytrynową nutą, podawane zazwyczaj na ciepło z owocowym musem:) Pochodzą z Królestwa Saksonii, historycznego państwa w Niemczech, istniejącego od 1806 do 1918 roku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki ugotowane: 400 gramów
    - twaróg półtłusty: 400 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    - skorka z cytryny: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta

    - cynamon: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 1 łyżka
    - sos malinowy: 0.5 szklanki
    - olej do smażenia: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Placuszki saksońskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki saksońskie 1. Ziemniaki ostudzić i zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę. Dodać twaróg, mąkę, jajka, cukier, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Dokładnie całość wymieszać i wyrobić. W razie gdyby ciasto było za rzadkie, dosypać odrobinę więcej mąki.
  • Placuszki saksońskie 2. Z ciasta uformować dłońmi placuszki o średnicy 5 cm.
    Olej rozgrzać na dużej patelni, wkładać placki, smażyć około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
  • Placuszki saksońskie 3. Racuszki oprószyć cukrem pudrem i cynamonem, podawać z sosem z ulubionych owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować