Placuszki ryżowe

0 (0 ocen)

Placuszki z dodatkiem ryżu..

Składniki:

  • 1 torebka ryżu (lub pół szklanki)
    1 1/4 szklanki mleka
    1 1/4 szklanki mąki
    1 jajko
    5 łyżeczek masła
    1/2 łyżeczki soli
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Placuszki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu połączyć z roztopionym masłem. Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor. Bardzo szybko nabierają koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy