Placuszki ryżowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uczę się i pracuję, a gdy gotuję, to najchętniej coś na słodko. Placuszki wymyśliłam kiedyś na wakacjach i wyszły znakomite.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 op. cukru waniliowego lub 2 czubate łyżki cukru
    olej do smażenia
    cukier puder, konfitury lub świeże owoce

Placuszki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy i studzimy.
  • 2. Jajka starannie rozcieramy z cukrem. Ciągle mieszając, dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt lub śmietanę, a na koniec ugotowany ryż.
  • Placuszki ryżowe 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta, kładziemy na tłuszcz i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Ciepłe racuszki podajemy ze zmiksowanymi owocami, konfiturami lub posypane
    cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy