Racuchy pomarańczowe na maślance

4.98 (190 ocen)

  • 35 min

Lubię wymyślać nowe racuszki dla moich domowników. Oto smaczna, słodka propozycja na podwieczorek lub kolację. Nie tylko dla dzieci.

  • 35 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej, przesianej
    600 ml maślanki naturalnej
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    2 czubate łyżki cukru kryształu
    3 łyżki stopionego masła
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    400 g pomarańczy, ok 2 duże sztuki
    cukier puder do posypania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Racuchy pomarańczowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na placki z pomarańczą 1. Mąkę, jajka, cukry, maślankę- razem mieszamy. Wsypujemy sodę, wlewamy stopione, chłodne masło.
  • pokrojona pomarańcza 2. Pomarańcze obieramy, kroimy na grubszą kostkę.
  • pomarańcze w cieście 3. Do ciasta dodajemy pokrojone pomarańcze. Mieszamy delikatnie.
  • ciasto z pomarańczą 4. Odstawiamy ciasto na chwilkę w ciepłe miejsce.
  • smażenie placków 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy małą chochelką porcję ciasta.
  • smażenie placków 6. Smażymy racuchy z obu stron na rumiano.
    Podajemy na gorąco posypane cukrem pudrem.
  • usmażone placki 7. Smacznego :)

Porady

Z tej proporcji wychodzi 25 racuchów. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Pomarańczę można zastąpić innymi ulubionymi owocami, np bananami. Masło można zastąpić do ciasta- olejem, a do smażenia- użyć masła klarowanego. Owoce kroimy dowolnie. W wersji lekkiej mniej dodajemy cukru. Możemy nie sypać pudrem po wierzchu, gdyż smak słodyczy jest już od pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Owoce Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować