Placuszki orzechowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten przepis powstał jeszcze za studenckich czasów. Placuszki robi się szybciutko gdy nie ma czasu na pieczenie ciasta, a lada moment mają wpaść z wizytą znajomi.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki płatków jęczmiennych
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    2/3 szklanki mąki
    2 jajka
    2 średniej wielkości jabłka
    1 szklanka mleka
    sól, cukier, cynamon, proszek do pieczenia

Placuszki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać płatki, orzechy, mąkę, jajka. Dodać mleko, szczyptę cukru, soli, łyżeczkę proszku do pieczenia i cynamon do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką nieduże porcje. Dokładnie wysmażyć z obu stron. Podawać ciepłe posypane niewielką ilością cukru. (Pyszne także z miodem). Smacznego.

Porady

Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki, jeśli zbyt gęste więcej mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy