Placuszki marchewkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wymyśliłam je na szybko. Bardzo smakują mojej małej córeczce Mai.

Składniki:

  • ● 6 marchewek
    ● 6 ziemniaków
    ● koperek
    ● 10-15 dag żółtego sera
    ● 2-3 parówki drobiowe
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 2 jajka
    ● bułka tarta
    ● olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Placuszki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i ziemniaki
    obieramy, myjemy i gotujemy
    do miękkości. Odcedzamy
    i przepuszczamy przez maszynkę
    z sitkiem o dużych
    oczkach. Dodajemy odrobinę
    posiekanego koperku i płaską
    łyżeczkę przyprawy uniwersalnej.
  • 2. Ser kroimy w małą kostkę
    lub ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Parówki drobno
    kroimy. Razem z serem
    dodajemy do ziemniaków
    z marchewką. Mieszamy.
  • 3. Z masy formujemy kulki,
    spłaszczamy. Obtaczamy
    w rozkłóconych jajkach i bułce
    tartej. Smażymy na rozgrzanym
    oleju z obu stron na
    rumiano. Najlepiej smakują
    z sosem pomidorowym.

Porady

RADY Sylwii Cękały Marchewka nadaje placuszkom słodkawy smak, dlatego do sosu pomidorowego można dodać ok. 1 płaskiej łyżeczki cukru. Wtedy jego smak będzie lepiej komponował się z placuszkami. Danie można urozmaicić, dodając do masy np. zmielone mięso z kurczaka lub ugotowanego i zmiksowanego kalafiora.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować