Placuszki kokosowe z bitą śmietaną i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko kokosowe połączyć z łyżką cukru z prawdziwą wanilią, przesianą mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i za pomocą łyżki nakładać małe porcje ciasta. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Wystudzić.
2.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rodzynki i jagody goi namoczyć w alkoholu. Orzechy pokroić.
Placki układać w stosik, na każdy za pomocą szprycy nakładać warstwę bitej śmietany posypując bakaliami - rodzynki, jagody goi, orzechy i migdały. Czynność powtórzyć aż do ostatniego placka. Wierzch polać syropem klonowym.
Porady
Z podanej ilości zrobimy dwa stosiki po ok. 5 placków każdy.
Rodzynki i jagody goi można namoczyć w wodzie.
Jeśli mleczko kokosowe ma stałą konsystencję należy je najpierw podgrzać do stanu płynnego, następnie ostudzić.
Komentarze