Placuszki kokosowe z bitą śmietaną i bakaliami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Ułożone w stosik i przełożone bitą śmietaną swym wyglądem przypominają mini torcik.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    6 łyżek kopiastych mąki
    250 g śmietany kremówki 36%
    bakalie (ilość wg uznania):
    orzechy włoskie
    jagody goi
    płatki kokosowe
    rodzynki
    2 łyżki wiórek kokosowych

    Składnik dodatkowy:
    200 ml mleka kokosowego

    Składniki robocze:
    olej kokosowy do smażenia
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki spirytusu lub wódki (do namoczenia rodzynek i jagód goi)
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżka cukru pudru

    Dekoracja:
    2 łyżki syropu klonowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki kokosowe z bitą śmietaną i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko kokosowe połączyć z łyżką cukru z prawdziwą wanilią, przesianą mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i za pomocą łyżki nakładać małe porcje ciasta. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Wystudzić.
  • 2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rodzynki i jagody goi namoczyć w alkoholu. Orzechy pokroić.
    Placki układać w stosik, na każdy za pomocą szprycy nakładać warstwę bitej śmietany posypując bakaliami - rodzynki, jagody goi, orzechy i migdały. Czynność powtórzyć aż do ostatniego placka. Wierzch polać syropem klonowym.

Porady

Z podanej ilości zrobimy dwa stosiki po ok. 5 placków każdy. Rodzynki i jagody goi można namoczyć w wodzie. Jeśli mleczko kokosowe ma stałą konsystencję należy je najpierw podgrzać do stanu płynnego, następnie ostudzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować