Placuszki kawowo-bananowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 25 min

Smak bananów idealnie uzupełnia aromat waniliowego cappuccino, a gorzka czekolada przełamuje słodycz, nadając placuszkom niepowtarzalny smak

  • 25 min

Składniki:

  • 3 jajka
    250 g jogurtu naturalnego lub waniliowego
    0,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki kawy cappuccino waniliowej (proszku, nie w postaci płynnej)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3-5 łyżek cukru
    2 banany
    tabliczka gorzkiej czekolady
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki kawowo-bananowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany pokrój w plasterki. Jajka wbij do miski, ubij mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jogurt, wymieszaj, dodaj kawę oraz mąkę, dokładnie wymieszaj.
  • 2. Masa powinna mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli jest za rzadka należy dodać mąki (ewentualnie kawy, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny kawowy smak). Na koniec dodaj pokrojonego banana (kilka plasterków zostaw do dekoracji). Delikatnie wymieszaj łyżką. W razie potrzeby dosłódź.
  • 3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i nakładaj po 2 łyżki ciasta formując lekko podłużne placuszki. Gdy się zrumienią - przewróć an drugą stronę.
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Placuszki wyłóż na talerz, polej czekoladą i udekoruj plasterkami banana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować