Placuszki kawowo-bananowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany pokrój w plasterki. Jajka wbij do miski, ubij mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jogurt, wymieszaj, dodaj kawę oraz mąkę, dokładnie wymieszaj.
2.Masa powinna mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli jest za rzadka należy dodać mąki (ewentualnie kawy, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny kawowy smak). Na koniec dodaj pokrojonego banana (kilka plasterków zostaw do dekoracji). Delikatnie wymieszaj łyżką. W razie potrzeby dosłódź.
3.Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i nakładaj po 2 łyżki ciasta formując lekko podłużne placuszki. Gdy się zrumienią - przewróć an drugą stronę.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Placuszki wyłóż na talerz, polej czekoladą i udekoruj plasterkami banana.
Komentarze