Placuszki kapuściane są jednocześnie lekkie, ale dające błogie poczucie najedzenia, smakowo neutralne (pasują do wszystkiego) , a jednak intensywne. Skomponują się pięknie z sosem pomidorowym, musztar
Dla 6 osób
Składniki:
pół główki kapusty drobno poszatkowanej
posiekany pęczek pietruszki
pół pokrojonej drobno cebuli
dwa jajka
4 łyżki mąki kokosowej (lub innej)
2 łyżki czarnuszki
2 łyżki siemienia lnianego
pieprz i sól do smaku
Placuszki kapuściane z czarnuszką i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do posiekanej kapusty dodać pietruszkę, cebulę, czarnuszkę i siemię. Wbić jajka, dosypać mąkę i przyprawy. Porządnie wymieszać (polecam mieszkanie ręką). Na patelni rozgrzać tłuszcz (polecam olej rzepakowy albo palmowy). Masę nakładać łyżką, formując kotleciki. Smażyć po kilka minut, aż się dobrze zarumienią – w innym wypadku będą się rozpadać.
Komentarze