Placuszki jaglane z dynią

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Zdrowe i dietetyczne przepisy nie muszą być nudne.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 2-4 osoby ( ok. 10 placuszków)

    200-250g dyni
    8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
    4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z orzechów włoskich
    2 cm utartego kłącza imbiru
    szczypta cynamonu
    łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
    masło klarowane lub olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
    2 jajka od szczęśliwej kury
    2 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
    kilka migdałów (opcjonalnie)
    nasiona kopru włoskiego do pieczenia dyni (opcjonalnie).
    4-5 łyżek gęstego jogurtu
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki Placki z dyni

Placuszki jaglane z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Odstaw.

    W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni upiecz w ok. 10-15 minut dynię pokrojoną w paski o grubość 0,5 cm. Przed pieczeniem skrop dynię oliwą i oprósz roztartymi nasionami kopru (opcjonalnie)

    Zmiksuj na gładką pulpę upieczoną dynię, utarty imbir, ugotowaną kaszę jaglaną i oliwę z oliwek. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.

    Do miski dodaj 2 jajka, syrop klonowy lub cukier trzcinowy i wymieszaj mikserem ręcznym. Dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia (opcjonalnie), wanilię, szczyptę cynamonu, pulpę z dyni oraz kaszy jaglanej i zmiksuj wszystko dodając jogurt. Masa powinna być aksamitna i nie za gęsta.

    Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż placuszki po ok. 2 minuty z każdej strony. Odkładaj na papier kuchenny.

    Serwuj z ulubioną konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować