Placuszki jaglane z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj kaszę jaglaną. Odstaw.
W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni upiecz w ok. 10-15 minut dynię pokrojoną w paski o grubość 0,5 cm. Przed pieczeniem skrop dynię oliwą i oprósz roztartymi nasionami kopru (opcjonalnie)
Zmiksuj na gładką pulpę upieczoną dynię, utarty imbir, ugotowaną kaszę jaglaną i oliwę z oliwek. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
Do miski dodaj 2 jajka, syrop klonowy lub cukier trzcinowy i wymieszaj mikserem ręcznym. Dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia (opcjonalnie), wanilię, szczyptę cynamonu, pulpę z dyni oraz kaszy jaglanej i zmiksuj wszystko dodając jogurt. Masa powinna być aksamitna i nie za gęsta.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż placuszki po ok. 2 minuty z każdej strony. Odkładaj na papier kuchenny.
Komentarze