Placuszki jaglane

0 (0 ocen)

  • 25 min

fit przepis na placuszki jaglane! :) Z pysznym dżemikiem lub świeżymi owocami smakują świetnie… Są sycące, bardzo proste w przygotowaniu, powiedziałabym również, że mega szybkie w wykonaniu jeżeli odjęlibyśmy czas gotowania się kaszy jaglanej.

  • 25 min

Składniki:


  • 60 g kaszy jaglanej
    200 ml wody
    100 ml mleka
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    opcjonalnie 1 łyżka cukru waniliowego
    90 g mąki np. pszennej lub pełnoziarnistej

    Dodatkowo:
    dżem lub świeże owoce

Placuszki jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placuszki jaglane 1. Kaszę jaglaną ugotować w wodzie i mleku, co chwilę mieszać. Pilnować kiedy kasza jaglana napęcznieje i całkiem wsiąknie mleko oraz wodę.

    Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, miód, cukier waniliowy, mąkę, blendujemy. Smażymy na patelni formując okrągłe placuszki, bez tłuszczu (jeżeli macie lepszą patelnię). Dekorujemy np. dżemem lub cukrem pudrem lub syropem klonowym itp. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy