fit przepis na placuszki jaglane! :) Z pysznym dżemikiem lub świeżymi owocami smakują świetnie… Są sycące, bardzo proste w przygotowaniu, powiedziałabym również, że mega szybkie w wykonaniu jeżeli odjęlibyśmy czas gotowania się kaszy jaglanej.
25 min
Składniki:
60 g kaszy jaglanej
200 ml wody
100 ml mleka
2 łyżki miodu
2 jajka
opcjonalnie 1 łyżka cukru waniliowego
90 g mąki np. pszennej lub pełnoziarnistej
Placuszki jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną ugotować w wodzie i mleku, co chwilę mieszać. Pilnować kiedy kasza jaglana napęcznieje i całkiem wsiąknie mleko oraz wodę.
Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, miód, cukier waniliowy, mąkę, blendujemy. Smażymy na patelni formując okrągłe placuszki, bez tłuszczu (jeżeli macie lepszą patelnię). Dekorujemy np. dżemem lub cukrem pudrem lub syropem klonowym itp. Smacznego!
Komentarze