Placuszki irlandzkie

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Odkryłam je, gdy chciałam przygotować mężowi coś, co przypomina mu jego rodzinne strony. Plackami jest zachwycony!

Składniki:

  • ● 6 średnich ziemniaków
    ● ćwiartka białej kapusty
    ● duży por
    ● 125 ml mleka
    ● ćwiartka masła
    ● mąka
    ● olej
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki irlandzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki kroimy
    w kostkę i gotujemy, kapustę
    tak samo. Odcedzamy i razem
    ugniatamy.
  • 2. Do garnuszka wlewamy
    mleko i dodajemy masło.
    Gdy się rozpuści, dodajemy
    pokrojonego pora i lekko dusimy.
    Następnie mieszamy
    z masą z ziemniaków i kapusty,
    solimy.
  • 3. Gdy masa trochę ostygnie,
    nabieramy małe porcje, obtaczamy
    w mące, formując
    kulki, i smażymy na gorącym
    oleju z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować