Idealna przystawka na romantyczny wieczór we dwoje
Składniki:
Składniki na ok 6 placuszków:
1 woreczek kaszy gryczanej
100 g wędzonego łososia
100 ml naturalnego jogurtu
2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
1 jajko
kilka listków świeżego szpinaku albo koperek
pieprz, sól
1 cytryna
olej do smażenia
Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji z opakowania producenta. Następnie kaszę mieszamy z 1 jajkiem i tartym parmezanem. Rozgrzewamy olej na patelni po czym smażymy po 1 łyżce kaszy z obu stron.
2.Gotowe placuszki układamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru oleju oraz studzimy. Następnie dorabiamy kleksy z jogurtu, układamy liście szpinaku albo koperek oraz plasterek wędzonego łososia. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Porady
Placki można także upiec w piekarniku - jest wtedy mniejszy problem z przewracaniem na drugą stronę, bo w piekarniku pieką się od razu z obu stron.
Komentarze