Placuszki drożdżowe z cukinia

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Natalia Pięta

  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko ciepłe: 200 mililitrów
    - drożdże: 5 dekagramów
    - cukier: 2 łyżki
    - mąka: 0.5 kilograma
    - masło: 20 dekagramów
    - Tłuszcz do smarowania formy: 2 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - pieprz (doprawić do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - sól (doprawić do smaku wg. uznania): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Placuszki drożdżowe z cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiewamy, dodajemy drobno pokrojone masło i sól. Ręką ucieramy składniki, aż powstanie kruszonka. Wlewamy drożdże z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy folią i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
  • 3. Przygotowujemy farsz: cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku.
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0,5 cm. Szklanką wycinamy krążki. Na jednym układamy farsz, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Placuszki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Drożdże Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować