Placuszki drożdżowe z cukinią

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem uczennicą drugiej klasy technikum gastronomicznego. Już sam wybór szkoły sugeruje moje zainteresowania. Wolny czas chętnie spędzam w kuchni. Lubię zadowalać bliskich nowymi ciekawymi potrawami.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 ml ciepłego mleka
    ● 5 dag drożdży
    ● 2 łyżki cukru
    ● 1/2 kg mąki
    ● 20 dag masła
    ● łyżeczka soli
    ● tłuszcz do formy

    Farsz:
    1 średnia cukinia
    ● cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Placuszki drożdżowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiewamy, dodajemy drobno pokrojone masło i sól. Ręką ucieramy składniki, aż powstanie kruszonka. Wlewamy drożdże z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy folią
    i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
  • Placuszki drożdżowe z cukinią 3. Przygotowujemy farsz: cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku.
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0,5 cm. Szklanką wycinamy krążki. Na jednym układamy farsz, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Placuszki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy
    ok. 25 minut w temp. 200 °C.

Porady

● Placuszki można polać sosem czosnkowo-koperkowym. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z 3 łyżkami majonezu, dodać 2 ząbki czosnku, posiekany koperek, sól i pieprz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować