Puszyste placuszki drożdżowe, doskonałe na śniadanie i nie tylko :) Robi się je bardzo szybko i są naprawdę pyszne. Polecam! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
Składniki:
250 g mąki pszennej
12 g świeżych drożdży
1 szkl. mleka ciepłego
1/4 szkl. cukru
1 jajko
1 żółtko
Placuszki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka dodać drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, wszystko dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże „ruszą”. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ponownie pozostawić ciasto na około 15 minut. Następnie rozgrzać beztłuszczową patelnie. Smażyć porcję ciasta (około 2 łyżki) z obu stron do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze