Placuszki drożdżowe

0 (0 ocen)

Puszyste placuszki drożdżowe, doskonałe na śniadanie i nie tylko :) Robi się je bardzo szybko i są naprawdę pyszne. Polecam! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    12 g świeżych drożdży
    1 szkl. mleka ciepłego
    1/4 szkl. cukru
    1 jajko
    1 żółtko

Placuszki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie placuszków 1. Do mleka dodać drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, wszystko dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże „ruszą”. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ponownie pozostawić ciasto na około 15 minut. Następnie rozgrzać beztłuszczową patelnie. Smażyć porcję ciasta (około 2 łyżki) z obu stron do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy