Placuszki cynamonowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 19 lat. Jestem studentką I roku pedagogiki.Lubię kuchnię łatwą i bezmięsną. Placuszki są po prostu przepyszne. Moja córeczka Julia lubi je jeść z nutellą.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    ● 4-5 jajek
    ● 3 łyżki cukru
    ● 1 łyżka śmietany 18-proc.
    ● 4 łyżki mąki pszennej
    ● 1 łyżeczka cynamonu
    ● 3-4 łyżki oleju do smażenia
    ● cukier puder do posypania
    ● sól

Placuszki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek.
    Żółtka ucieramy z 2 łyżeczkami cukru na puszysty krem. Mieszamy
    ze śmietaną.
  • 2. Do masy żółtkowej przesiewamy
    mąkę i cynamon. Dodajemy
    szczyptę soli i dokładnie
    mieszamy.
  • 3. Z białek i pozostałego cukru
    ubijamy sztywną pianę. Przekładamy
    do ciasta i delikatnie mieszamy.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej.
    Łyżką nabieramy porcje ciasta i
    kładziemy na patelni, formując
    niewielkie placuszki. Smażymy
    na średnim ogniu, aż zrumienią
    się z obu stron.
  • 5. Placuszki posypujemy cukrem
    pudrem i podajemy na
    ciepło od razu po usmażeniu.

Porady

Izabeli Frankowskiej Podczas smażenia placuszków musimy uważać, bo łatwo się przypalają.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy