Placuszki cukiniowo-bakłażanowe z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażan myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na cztery części a następnie w plasterki. Dokładnie je solimy i pozostawiamy na 15 minut po czym płuczemy wodą.
2.Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu. Usmażone przekładamy do miski.
3.Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy.
4.Bakłażan przyprawiamy dusimy pod przykryciem 10 minut. Cukinię obieramy i trzemy w robocie kuchennym na tarce o średnich oczkach
5.Wszystko przekładamy do miski z cebulą. Dodajemy siemię, mąkę zwykłą i ziemniaczaną, jajko i mieszamy.
6.Łyżką nakładamy dość duże porcje na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron do momentu zarumienienia.
Porady
Gotowe kotleciki posypujemy startym serem żółtym a na niego dajemy pomidor.
Komentarze