Placki ziemniaczano-szpinakowe

4.5 (148 ocen)

  • 20 min

Po prostu szybkie, łatwe i smaczne - a do tego tanie :) Można je wykonać z pozostałych z obiadu ugotowanych ziemniaków.

  • 20 min

Składniki:

  • 450g mrożonego szpinaku
    4 ziemniaki średniej wielkości
    cebula
    10 dkg startego ostrego żółtego sera (np. cheddar)
    2 łyżki mąki
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczano-szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić i odsączyć, obrane ziemniaki ugotować i gorące dokładnie rozgnieść widelcem.
  • 2. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i podsmażyć.
  • 3. Dodać szpinak, ziemniaki, starty ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz - wymieszać.
  • 4. Z powstałej masy formować niewielkie placki, obtaczać w mące i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.
  • 5. Polewać sosem śmietanowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować