Placki ziemniaczano-serowe z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek oczyścić z kostek, pokroić na niewielkie, cienkie plastry. Ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.Do ziemniaków dodać: starty żółty ser, mąkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szczypiorek i natkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.
3.Na dużej patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Następnie wyłożyć warstwę masy ziemniaczanej wielkości plastra boczku, położyć na niej boczek i ponownie masę ziemniaczaną.
4.Placki smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Porządnie osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło, polane jogurtem naturalnym i posypane szczypiorkiem.
Komentarze