Placki ziemniaczano-serowe z boczkiem

0 (0 ocen)

Mój pomysł na placki ziemniaczane- bardzo smaczne i sycące.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    150 g wędzonego, chudego boczku
    150g sera zółtego
    2 jajka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżka posiekanego szczypiorku
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Placki ziemniaczano-serowe z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obierz ziemniaki 1. Boczek oczyścić z kostek, pokroić na niewielkie, cienkie plastry. Ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • wymieszaj wszystkie składniki 2. Do ziemniaków dodać: starty żółty ser, mąkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szczypiorek i natkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.
  • smaż na złoty kolor z obu stron 3. Na dużej patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Następnie wyłożyć warstwę masy ziemniaczanej wielkości plastra boczku, położyć na niej boczek i ponownie masę ziemniaczaną.
  • placki ziemniaczano-serowe z boczkiem 4. Placki smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Porządnie osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło, polane jogurtem naturalnym i posypane szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy