Placki ziemniaczano-jabłkowe

5 (142 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Doskonałe danie na Wielki Piątek i nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 ziemniaków ( średnich )
    1 cebula ( mała ; zeszklić )
    2 jabłka
    3 łyżki mąki
    2 jajka
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia

    Sos:
    mały twarożek
    5 łyżek śmietany ( gęstej )
    2 łyżki chrzanu ( ze słoiczka )
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczano-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest taka potrzeba odsączyć nadmiar płynu. Do masy dodać jajka, mąkę, cebulkę, majeranek. Doprawić do smaku.
    Smażyć na patelni niezbyt grube placki.
    Podawać na ciepło z sosem .
    Sos - podane składniki wymieszać.

Porady

O tej porze roku ( wiosna ) ziemniaki są już mniej smaczne. Jabłka doskonale poprawiają smak potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować