Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i przepiórczym jajkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i przepiórczym jajkiem to niebanalna i bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych! Danie doskonałe na każdą okazję, zachwyci smakiem każdego.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na placki ziemniaczane:
    ◦500 g ziemniaków (najlepiej mącznych)
    ◦1 cebula
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦olej do smażenia
    ◦opcjonalnie 2 łyżki mąki

    Składniki na sos z rukoli i orzechów
    ◦60 g rukoli
    ◦100 ml śmietanki 30%
    ◦15 g orzechów włoskich

    Dodatkowo:
    ◦150 g łososia wędzonego
    ◦10 przepiórczych jaj
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i przepiórczym jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sosu:
    W rondelku doprowadzamy lekko osoloną wodę do wrzenia. Dodajemy liście rukoli i blanszujemy ok. 30 sekund. Następnie odcedzamy i umieszczamy na chwilę w wodzie z kostkami lodu. Rukolę odsączamy z wody i ponownie przekładamy do rondelka. Dodajemy śmietankę i posiekane orzechy włoskie. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pierzem i gotujemy kilka minut. Następnie miksujemy na jednolity sos. Odstawiamy.

    Przygotowanie placków:
    Ziemniaki i cebule obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy powstały sok. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Możemy dodać do ziemniaków też trochę mąki. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy z obu stron niewielkie placuszki (ok. 1 łyżki masy ziemniaczanej na sztukę) na złoty kolor.

    Usmażone placki odkładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

    Jajka przepiórcze wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 2 minuty. Odcedzamy i jak przestygną delikatnie obieramy ze skorupki. Jajka przecinamy na pół.

    Na półmisku układamy placki ziemniaczane, na placki kładziemy kawałki wędzonego łososia. Na łososia układamy połówkę lub 2 połówki jajka. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować