Placki ziemniaczane z sosem warzywnym

4.51 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy mam trochę wolnego czasu, chętnie gotuję.

Składniki:

  • Placki:
    ● 40 dag ziemniaków
    ● łyżka mąki pszennej
    ● cebula
    ● 1-2 jajka
    ● sól, pieprz
    ● olej
    Sos:
    ● 4 duże marchewki
    ● 2 duże pietruszki
    ● 2 średnie cebule
    ● 20 dag koncentratu pomidorowego
    ● majeranek
    ● łyżka posiekanego koperku
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z sosem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy placki: cebulę
    obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o małych
    oczkach. Mieszamy z cebulą,
    jajkami i mąką. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy
    olej. Łyżką nakładamy porcje
    ciasta i smażymy placki z obu
    stron, aż będą chrupiące.
  • 3. Przygotowujemy sos: marchewki
    i pietruszki obieramy
    i myjemy. Ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Cebule
    obieramy i kroimy w drobną
    kos tkę. Warzywa dusimy
    w małej ilości wody. Dodajemy
    koncentrat, koperek i doprawiamy
    majerankiem, solą
    i pieprzem. Mieszamy i jeszcze
    chwilę dusimy. Sos wykładamy
    na placki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować