Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i trzemy na drobnych oczkach. Najlepiej jest trzeć bezpośrednio na drobne sitko, wtedy ziemniaki na bieżąco odciekną i w soku oddzieli się skrobia ziemniaczana.
Utarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru soku, odlewamy wodę a zostawiamy białą skrobię ziemniaczaną.
Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, sól, pieprz, majeranek i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Placki ziemniaczane smażymy na naoliwionej patelni, im więcej oliwy tym placki bardziej chrupiące.
Usmażone placki ziemniaczane podajemy z sosem pieczarkowym, posypane natką pietruszki.
Sos pieczarkowy: Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, czosnek trzemy, wszystko smażymy na patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i słodką, ostrą papryką.
Dusimy przez 10 minut, dodajemy 1,5 szklanki wody i gotujemy przez 15 minut.
Zaciągamy mąką rozmieszaną w mleku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze