Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

2 (1 ocen)

  • Dla 3 osób

Świetny pomysł na piątkowy obiad. Chrupiące z miękkim środkiem z pikantnym sosem

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 750g ziemniaków
    1 jajko
    1 średnia cebula
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    sos pieczarkowy
    300g pieczarek
    1 duża cebula
    1/2 łyżeczki tymianku
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka mąki
    150 ml mleka
    sól, pieprz
    po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i trzemy na drobnych oczkach. Najlepiej jest trzeć bezpośrednio na drobne sitko, wtedy ziemniaki na bieżąco odciekną i w soku oddzieli się skrobia ziemniaczana.

    Utarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru soku, odlewamy wodę a zostawiamy białą skrobię ziemniaczaną.

    Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, sól, pieprz, majeranek i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Placki ziemniaczane smażymy na naoliwionej patelni, im więcej oliwy tym placki bardziej chrupiące.

    Usmażone placki ziemniaczane podajemy z sosem pieczarkowym, posypane natką pietruszki.

    Sos pieczarkowy: Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, czosnek trzemy, wszystko smażymy na patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i słodką, ostrą papryką.

    Dusimy przez 10 minut, dodajemy 1,5 szklanki wody i gotujemy przez 15 minut.

    Zaciągamy mąką rozmieszaną w mleku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować