placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

4.5 (159 ocen)

  • 20 min

Dobry pomysł na kolację, najlepsze jeszcze ciepłe.

  • 20 min

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kg,
    cebula - 1 szt.
    jajka - 2 szt.
    przyprawa do ziemniaków,
    sól,
    pieprz,
    mąka,
    proszek do pieczenia-2 łżeczki
    jogurt naturalny-8łyżek
    olej do smażenia
    czosnek granulowany-1łyżeczka,
    zioła prowansalskie-1łyżeczka,
    majonez-4łyżki,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I PLACKI
    Obierz ziemniaki, umyj,zetrzyj na tarce. Odsącz masę przez sito. Zetrzyj cebulę na tarce.
    Dodaj do ziemniaków cebulę, jajka, przyprawy,
    Wymieszaj wszystko dobrze, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, 4łyżki jogurtu, aby nadać masie odpowiednią konsystencję , wszystko dokładnie wymieszaj.
    Rozgrzej na patelni olej, nakładaj masę łyżką. Smaż placki z obu stron na złoty brąz .
    SOS
    Do miski daj majonez i pozostały jogurt, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszaj. Polej placki sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować