Placki ziemniaczane z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej, następnie solimy i podstawiamy na chwilę. Wodę, która się zebrała w misce, zlewamy, delikatnie przytrzymując ziemniaki. Dodajemy 2 jaja i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rogrzewamy oliwę, łyżką nakładamy porcje masy ziemniaczanej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu trzymamy w cieple.
2.Na 2 łyżka oliwy przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy umyty szpinak. Smażymy do momentu aż szpinak zwiędnie, trwa to jakieś 2-3 minuty.
3.Słonecznik prażymy na suchej patelni.
4.Na każdy placek ziemniaczany nakładamy porcję szpinaku, ozdabiamy wędzonym łososiem i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Komentarze