Placki ziemniaczane z jogurtem.

4.5 (192 ocen)

Tradycyjne placki ziemniaczane wzbogacone z jogurtem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    1-2 jaja,
    1-2 cebule,
    3-4 łyżki mąki,
    sól, pieprz,
    olej lub smalec do pieczenia,
    jogurt leśny
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z jogurtem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce. można użyć robota kuchennego i polecam do ucierania używać tarcz również o grubych oczkach. Cebulę można dodać utartą na surowo, jak również pokrojoną w kostkę i przesmażoną na złoty kolor. Jeżeli dodajemy cebulę surową, to mieszamy ją z utartymi ziemniakami i ew. zalewamy wrzącym mlekiem.
  • 2. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajo, sól i pieprz. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Powinny być dość cienkie. Jeżeli ucieramy ziemniaki na grubej tarce, to możemy do masy dodać oprócz cebuli - posiekaną natkę pietruszki. Placki można podawać polane jogurtem naturalnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować