Placki ziemniaczane z jarmużem i ziołami

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Placki ziemniaczane z aromatycznymi ziołami i jarmużem, czyli z zielonym, które zostało jeszcze w ogródku o tej porze oraz na parapecie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    kilka liści pokrojonego jarmużu lub 2 łyżki pesto z jarmużu
    liście szałwii, bazylii, oregano,
    majeranek, tymianek
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    sól
    pieprz do smaku
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Placki ziemniaczane z jarmużem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulą i czosnkiem, dodać resztę składników, wymieszać i piec na mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.

Porady

U mnie w domu lubimy placki ziemniaczane podane z chłodnym mlekiem. Można podawać je na różne sposoby, np. z sosem pieczarkowym lub gulaszem i surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować