Placki ziemniaczane z jesiennym gulaszem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mogłabym to danie jeść codziennie, wspaniałe smaczne placki idealnie komponują się z aromatycznym jesiennym gulaszem, polecam bo są przepyszne :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    3 łyżki mąki pszennej
    1 jajko
    sól
    pieprz
    tłuszcz

    50 dag wieprzowiny np. łopatki
    2-3 dag mąki
    2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    sol
    pieprz
    1 kostka mięsna
    1 papryka czerwona
    4 średnie grzyby świeże lub mrożone

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z jesiennym gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać startą cebulę,mąkę,czosnek, jajko oraz przyprawy. Placki smażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
  • 2. Mięso umyć i pokroić w małą kostkę, natrzeć kostką mięsną oraz przyprawami. Przełożyć do garnka i smażyć, następnie dodać pokrojoną w pióra cebulę oraz pokrojony czosnek. Gdy mięso puści sok podlać odrobiną wody. Następnie paprykę umyć i wydrążyć z gniazd, pokroić w paski i dodać do mięsa.Grzyby pokroić i wrzucić do mięsa. Dolać wody ok. 1/2 litry.Całość dusić pod przykryciem ok.50 minut. Zagęścić sos mąką i doprawić do smaku.
  • 3. Podawać z surówką i kleksem śmietany z ketchupem.

Porady

Zamiast grzybów leśnych można użyć pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować