Placki ziemniaczane z grzybkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciekawsza wersja placków ziemniaczanych.

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    1 łyżka mąki
    5 dużych grzybów
    2 duże cebule
    sól i pieprz
    1 jajko
    olej do smażenia
    natka pietruszki

Placki ziemniaczane z grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z grzybami 1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę i wrzucamy wraz z jedną cebulą do rozdrabniacza lub ścieramy na tarce. Do gotowej masy dodajemy jajko, mąkę i na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i mieszamy wraz z masą.
  • placki ziemniaczane z grzybami 2. Grzyby myjemy i drobno kroimy. Cebulę obieramy, myjemy i siekamy drobno. Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy grzyby i cebulę. Podsmażamy, aż grzyby będą miękkie. Dodajemy je do masy ziemniaczanej.
  • placki ziemniaczane z grzybami 3. Na rozgrzany olej wykładamy trzy łyżki ciasta formując placuszki i smażymy na rumiany kolor z obu stron.
  • placki ziemniaczane z grzybami 4. Wykładamy na półmisek i ozdabiamy natką pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy